• ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΛΑΣΤΙΚΑ

Ένα από τα βασικότερα μέρη ενός αυτοκινήτου είναι τα ελαστικά του. Η καλή κατάστασή των ελαστικών είναι σημαντική. Η αντικατάσταση και η σωστή επιλογή των ελαστικών πρέπει να γίνεται με γνώμονα την ασφάλειά. Τα ελαστικά του αυτοκινήτου είναι ο τελευταίος κρίκος της μετάδοσης της ισχύος του κινητήρα στο δρόμο. Τα λάστιχα αναλαμβάνουν να μας κρατούν πάνω σε αυτόν και να μας προσφέρουν ασφάλεια. Οι επιλογές μας ως προς την αντικατάστασή των ελαστικών πρέπει να κατευθύνεται προς αυτή την κατεύθυνση. Πολύ σημαντικός είναι ο έλεγχος των ελαστικων και κατά τη χρήση τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ελαστικό συμβατό με το αυτοκίνητο
Το καταστημα μας ελαστικά Βαρδακωστας διαθέτει πλούσια γκάμα από ελαστικά,κατάλληλα για όλα τα αυτοκίνητα επιλέγοντας επώνυμους κατασκευαστές ελαστικων.
Βασικό μέλημα στην κατασκευή των ελαστικών είναι να προσφέρουν το καλύτερο δυνατό κράτημα σε στεγνό και βρεγμένο οδόστρωμα και αθόρυβη λειτουργία όσον αφορά τα ελαστικά στα συμβατικά αυτοκίνητα. Επειδή το ελαστικό αυτοκινήτου λειτουργεί και ως προέκταση της ανάρτησης, δύνεται βαρύτητα και στον τομέα της άνεσης. Στα αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων, προκειμένου να υπάρχει καλύτερο κράτημα στα λάστιχα, χρησιμοποιείται πιο σκληρή γόμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φθείρονται πιο γρήγορα τα λάστιχα αλλά και να θυσιάζονται η άνεση και η αθόρυβη κύλιση.

Τα χειμερινά ελαστικά διαθέτουν εντονότερα αυλάκια, ενώ όλα τα μέρη του πέλματος έχουν αυλακώσεις, προσφέροντας πολύ καλό κράτημα σε βρεγμένο και χιονισμένο οδόστρωμα, αλλά όχι και σε στεγνό.
Πρέπει λοιπόν το ελαστικό να συμβαδίζει με το αυτοκίνητο και τις ανάγκες του κάθε καταναλωτή.
Πώς επιλέγουμε ελαστικά;
Η επιλογή του ελαστικου γίνεται με βάση το αυτοκίνητο που διαθέτει κανείς. Δεν ωφελεί να τοποθετήσουμε ελαστικά υψηλών επιδόσεων σ' ένα συμβατικό αυτοκίνητο, αφού το ελαστικό αυτό διαθέτει άλλες προδιαγραφές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να φτάσει το μέγιστο της απόδοσής του. Επιλέγουμε ελαστικα αυτοκινήτου με βάση τις διαστάσεις και μετά με βάση το δείκτη ταχύτητας του ελαστικού.
Φθορά και συντήρηση ελαστικών
Τα ελαστικα φθείρονται με τον καιρό. Η φθορά των ελαστικών εξαρτάται τόσο από τη χρήση όσο και από τη συντήρησή τους. Συνήθως ένα ελαστικό έχει ωφέλιμο χρόνο ζωής 30.000 χλμ. περίπου ή τρία χρόνια. Για τη συντήρηση των ελαστικών πρέπει να ελέγχετε τακτικά τις πιέσεις και να προσθέτετε, εφ' όσον χρειάζεται, σύμφωνα με τις ενδείξεις του κατασκευαστή για το κάθε ελαστικό

 

  • ΤΑ ΣΗΜΑΤΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΠΩΣ ΤΑ ΑΜΟΡΤΙΣΕΡ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΗ ΑΛΛΑΓΗ

1.ΑΙΣΘΗΣΗ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ ΟΤΑΝ ΣΤΡΙΒΟΥΜΕ
2.ΚΡΑΔΑΣΜΟΙ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ
3.ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΛΑΓΙΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ
4.ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΦΡΕΝΑΡΙΣΜΑ
5.ΣΥΧΝΟΤΕΡΗ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ABS
6.ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΧΑΜΗΛΩΝΕΙ ΜΕΤΑΤΟΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΡΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΜΠΡΟΣ
7.ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ "ΔΙΩΧΝΕΙ" ΕΥΚΟΛΑ ΤΗΝ ΟΥΡΑ ΤΟΥ
8.ΤΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΦΘΕΙΡΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΝΟΜΟΙΟ ΤΡΟΠΟ

 

  • ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΟΡΤΙΣΕΡ

ΤΑ ΑΜΟΡΤΙΣΕΡ ΕΙΝΑΙ ΟΙ "ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ" ΚΑΘΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ.ΠΑΡΑΙΧΟΥΝ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΡΑΤΗΜΑΤΑ ΠΙΕΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΤΡΟΧΟΥΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ,ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΕΠΑΦΗ ΤΡΟΧΟΥ-ΔΡΟΜΟΥ.ΑΝ ΤΑ ΑΜΟΡΤΙΣΕΡ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΩΣΤΑ,ΤΟΤΕ ΑΠΛΑ ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ??ΚΑΘΕ ΣΤΡΙΨΙΜΟ Η ΦΡΕΝΑΡΙΣΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΗΓΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΟΙΡΑΙΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ.

 

  • ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΖΩΗ ΜΑΣ

ΠΟΙΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΣΑΣ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ???
ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΕΝΟΨΗ ΚΑΛΟΚΑΡΙΝΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΠΟΛΛΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΑ ΣΠΕΥΣΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΦΘΑΡΜΕΝΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ.. ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝ. ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ ΣΑΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΙ ΚΑΙ ΣΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΣΑΣ ΜΕ ΑΠΩΤΕΡΟ ΣΚΟΠΟ ΤΗ ΜΕΓΙΣΤΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΑΣ.. ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΣΥΝΗΘΕΣ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑI:ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΕΝΑ ΜΑΛΑΚΟ ΕΛΑΣΤΙΚΟ Η ΕΝΑ ΣΚΛΗΡΟ?? ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΣΑΣ ΜΕΣΟΝ ΠΑΝΤΑ ΜΑΛΑΚΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ..Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΑ ΑΛΛΑ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ.. ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΤΡΙΒΗΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΛΑΣΤΙΚΟ ΜΑΣ (ΣΕ ΑΥΤΗ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ) ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΙ ΕΝΤΟΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΛΜΑ ΤΟΥ ΕΛΑΣΤΙΚΟΥ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΟΤΑΝ ΤΟ ΟΧΗΜΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΝΑ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΕΙ.. ΑΝ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΚΑΤΑΝΕΜΗΘΟΥΝ ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΑ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟ ΠΕΛΜΑ ΜΑΣ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΝ ΟΜΩΣ ΔΕ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΔΥΣΑΡΕΣΤΑ..ΑΡΑ ΑΠ'ΑΥΤΗ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΠΩΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΘΑ ΚΑΤΑΝΕΜΗΘΟΥΝ ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΑ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΕΝΑ ΜΑΛΑΚΟ ΕΛΑΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΚΛΗΡΟ ΕΛΑΣΤΙΚΟ ΠΟΥ Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΟΥΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑ ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ.. ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΜΕ ΜΙΑ ΤΑΧYΤHΤΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ 100km/h Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΦΡΕΝΑΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΜΑΛΑΚΟ Κ' ΣΚΛΗΡΟ ΕΛΑΣΤIΚΟ ΚΥΜΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ 3m ΜΕ 5m.

 


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

 

Πότε πρέπει να αλλάζουμε τα ελαστικά μας;;;


Προληπτικά τα ελαστικά πρέπει να αλλάζονται μόλις το βάθος πέλματος πέσει κάτω από τα 4χλστ. και υποχρεωτικά από το νόμο μόλις φτάσει στο 1,6 χλστ. Προσοχή:ένα ελαστικό 6 ετών με βάθος πέλματος 6χλστ. δεν έιναι κατ' ανάγκη και καλό.Σε γενικές γραμμές η αλλαγή ελαστικών πρέπει να γίνεται κάθε 40000 χλμ. ή εναλλακτικά κάθε 3 χρόνια.Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος εποχή για αλλαγή ελαστικού.Όταν φθείρονται τότε αυτά πρέπει να αντικαθιστώνται.
ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ,ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΙΝΑΙ 2500 ΛΙΡΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΦΘΑΡΜΕΝΟ ΕΛΑΣΤΙΚΟ!
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΙΝΑΙ 80 ΕΥΡΩ (ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ). 
Το χειμώνα το βρεγμένο οδόστρωμα μπορεί να επιφέρει υδρολίσθηση λόγω της αργής απαγωγής του νερού σε ένα φθαρμένο ελαστικό με μικρές αυλακώσεις.Το καλοκαίρι η υψηλή θερμοκρασία του οδοστρώματος το ελαστικό και επιρεάζει σημαντικά την πρόσφυση.


Να βάζετε πάντοτε ελαστικά νέας τεχνολογίας

Α. Συμβουλεύεστε πάντοτε έμπειρους τεχνικούς από το χώρο των ελαστικών-ζαντών. Ζητείστε να σας εξηγούν τα πλεονεκτήματα ή τα μειονεκτήματα των ελαστικών που σας προτείνουν.

Μην τοποθετείτε ελαστικά που σας προτείνουν άνθρωποι που δεν είναι εξειδικευμένοι στο αντικείμενο.
Είναι αρκετοί οι επαγγελματίες που γνωρίζουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ελαστικών (π.χ.τεχνολογία,σύσταση γόμας,σχεδιασμός σκελετού,διάρκεια σωστής λειτουργίας).

Β. Το 70% περίπου των ελαστικών που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά πληρούν τις προυποθέσεις και τους όρους της Ευρωπαικής Ενωσης.Κάθε εταιρεία παράγει προιόντα για συγκεκριμένη χρήση και τύπο αυτοκινήτου. Η σωστή επιλογή είναι σημαντική για την ασφάλεια του αυτοκινήτου και κατ'επέκταση και για τη δικιά σας.

Γ. Για τη σωστή επιλογή ελαστικών σημαντικοί παράγοντες είναι οι εξής :

· Τρόπος οδήγησης(π.χ.σπορτίφ,νορμάλ,πολλά ταξίδια κ.α.)
· Τύπος αυτοκινήτου
· Χρηματικό κόστος

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως θα συμπεριφερθεί ο κάθε τύπος ελαστικού με την πάροδο του χρόνου.Η διαφορά από ελαστικό σε ελαστικό φαίνεται συνήθως μετά από ένα χρόνο χρήσης,γι αυτό πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Είναι πολλοί οι καταναλωτές που θεωρούν ότι η τιμή και η ημερομηνία κατασκευής είναι οι μόνοι παράγοντες που προσδιορίζουν τη σωστή επιλογή του ελαστικού .

Καλό είναι να γνωρίζετε ότι όλες οι μεγάλες εταιρείες ελαστικών δίνουν εγγύηση πέντε χρόνια από την ημερομηνία κατασκευής,και αυτό γιατί τα ελαστικά αρχίζουν να φθείρονται μετά την τοποθέτησή τους.Δεν είναι σπάνιο τα ελαστικά με πολλή πρόσφατη ημερομηνία κατασκευής να παρουσιάζουν προβλήματα κατά την χρήση τους,και αυτό γιατί τα στοιχεία του ελαστικού δεν έχουν δέσει μεταξύ τους και η διαδικασία αυτή(του δεσίματος)μπορεί να συνεχίζεται και εως 6-10 μήνες από την ημερομηνία παραγωγής.

ΜΕ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΕΤΥΧΑΙΝΟΥΜΕ ΜΕΓΙΣΤΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ - ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ


ΖΑΝΤΕΣ


Για την επιλογή που θα κάνετε όσον αφορά στην τοποθέτηση ζάντας στο αυτοκίνητο σημαντικό είναι να γνωρίζετε:

Α. Η ζαντα που θα διαλέξετε να ταιριάζει στα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις προδιαγραφές του αυτοκινήτου σας.

Β. Επειδή η τοποθέτηση της ζάντας είναι μια επένδυση σε βάθος χρόνου,που συνήθως γίνεται μόνο μια φορά,θα πρέπει αισθητικά να ανταποκρίνεται στις δικές σας προτιμήσεις.Μπορείτε να συμβουλευθείτε έναν γνωστό ή φίλο σας,τον έμπειρο επαγγελματία στον οποίο θα απευθυνθείτε,αλλά η τελική επιλογή πρέπει να είναι δική σας.

Πολύ σημαντικός παράγοντας είναι επίσης το εργοστάσιο κατασκευής καθώς και ο τρόπος που κατασκευάζεται μια ζάντα (χυτή,χυτοπρεσσα- ριστή,σφυρήλατη,από εξέλαση).

Να γνωρίζετε ότι οι περισσότερες ζάντες που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι καλής ποιότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε σε εξειδικευμένους τεχνικούς.

ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ

ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΜΕ ΕΜΠΕΙΡΙΑ .

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΗΓΗΣΗ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΟΔΗΓΗΣΗ TON ΧΕΙΜΩΝΑ;

Χιόνι,πάγος,παγετός:οι αυτοκινητιστές αισθάνονται λιγότερο ασφαλείς τον χειμώνα...

Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι.Στην πραγματικότητα,εάν είναι σωστά ενημερωμένοι

σχετικά με τους πραγματικούς παράγοντες κινδύνου στον δρόμο όταν ο καιρός είναι

κρύος,και με καλό,κατάλληλο εξοπλισμό (με χειμερινή πιστοποίηση 3PMSF* ή Μ+S),

οι οδηγοί έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται εξ ίσου ασφαλείς μέσα στο βαρύ χειμώνα

και σε μια όμορφη καλοκαιρινή ημέρα.

 

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ 3PMSF KAI M+S ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΗΓΗΣΗ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ;

 

3 PMSF (3 βουνοκορφές με νιφάδα χιονιού)

Τα ελαστικά που φέρουν αυτή τη σήμανση είναι τα μόνα που εγγθώνται πραγματικές

χειμερινές επιδόσεις καθώς είναι ειδικώς σχεδιασμένα για χρήση στο χιόνι και ανταποκρίνονται

σε όλες τις απαιτήσεις των αντικειμενικών δοκιμών.

 

M+S (Λάσπη και χιόνι)

Σήμανση που δείχνει ότι το ελαστικό είναι σύμφωνο με τους Ευρωπαικούς κανονισμούς.

 

 

Πηγή: http://vardakostas.blogspot.com