Ηλεκτροστατική βαφή ζαντών

Τι είναι η ηλεκτροστατική βαφή ζαντών;

Ηλεκτροστατική βαφή είναι η επικάλυψη του μετάλλου με ειδικές εποξειδικές, εποξύ-πολυεστερικές ή με πολυεστερικές ρητίνες, με σκοπό αφ’ενός την προστασία από τη διάβρωση και αφ’ετέρου την επίτευξη του επιθυμητού χρωματισμού και εμφάνισης.

Η ηλεκτροστατική βαφή βρίσκει εφαρμογή σε όλα τα μεταλλικά αντικείμενα και όχι μόνο στις ζάντες του αυτοκινήτου σας. Το χρώμα, το οποίο είναι σε μορφή πούδρας, διέρχεται μέσα από το ηλεκτροστατικό πιστόλι ψεκασμού, το οποίο φορτίζει τα εξερχόμενα σωματίδια, αναγκάζοντας τα να επικάθονται πάνω στο γειωμένο προς βαφή αντικείμενο. Ο πολυμερισμός της πούδρας πραγματοποιείται σε φούρνο.

Τα βασικά στάδια για την ηλεκτροστατική βαφή ζαντών είναι τα εξής:

  1. Η αμμοβολή  των προς βαφή ζαντών ή αντικειμένων, όπου επιτυγχάνεται ο καθαρισμός της επιφάνειάς τους από ξένα σωματίδια, λίπη ή άλλες ξένες ουσίες,  καθώς και η ενεργοποίηση της επιφάνειας.
  2. Το αστάρωμα και η βαφή των ζαντών. Πρώτα το αστάρι, το οποίο είναι απαραίτητο για  την δημιουργία ενός κατάλληλου υποστρώματος,  και μετέπειτα η χρωστική ύλη, και τα δύο σε μορφή πούδρας, φορτίζονται με ηλεκτροστατικό φορτίο (70-100 Κvolts) και εκτοξεύονται με πεπιεσμένο αέρα από τα πιστόλια βαφής, πάνω στις ζάντες ή τα προς βαφή αντικείμενα, τα οποία είναι γειωμένα, επικαλύπτοντας την επιφάνειά τους.
  3. Αφού ολοκληρωθεί ο ψεκασμός το αντικείμενο πρέπει να μπει σε ειδικό φούρνο πολυμερισμού και να ψηθεί στου 180-200 βαθμούς κελσίου (θερμοκρασία αντικειμένου) για 20-30 λεπτά. Έτσι επιτυγχάνουμε το πολυμερισμό της ρητίνης και επομένως τη δημιουργία ενός προστατευτικού, σταθερού επιστρώματος βαφής.

Η βαφή πρέπει να έχει το κατάλληλο πάχος ώστε σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα ποιοτικά χαρακτηριστικά να εξασφαλίζει την προστασία του μετάλλου και την καλή εμφάνιση του τελικού προϊόντος. Το πάχος της βαφής, στις επιφάνειες που είναι συνεχώς ορατές, πρέπει να είναι τουλάχιστον 60 μm (μικρά). Επιφάνειες με πάχος βαφής κάτω από 50 μικρά (που θεωρείται κρίσιμο πάχος) φαίνονται αμέσως από ένα σχετικά έμπειρο γυμνό μάτι ως πλημμελώς βαμμένες.

Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου βαφής είναι πολλά, μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

  1. Τέλειο οπτικό αποτέλεσμα
  2. Μεγάλη ποικιλία χρωματισμών με γυαλιστερό ή ματ φινίρισμα και επίτευξη απόλυτα λείων, σφυρήλατων ή σαγρέ επιφανειών
  3. Απόλυτη προστασία από την φυσιολογική διάβρωση
  4. Μέγιστη αντοχή σε χτυπήματα και γρατζουνιές
  5. Μέγιστη αντοχή σε κοίλανση, κάμψη και κρούση

Η επιχείρησή μας εγγυάται τέλεια αποτελέσματα. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα τοποθέτησης δικών μας ζαντών και ελαστικών στο όχημά σας, έτσι ώστε να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε κατά την διάρκεια της βαφής των δικών σας ζαντών.