Χειμερινή οδήγηση

Αναρτήθηκε από: admin Κατηγορία: αυτοκίνητο, Οδική συμπεριφορά Σχόλια: 0

Χειμερινή οδήγηση

Παραμείνετε σε επαγρύπνηση, μειώστε ταχύτητα και διατηρήστε τον έλεγχο

 

Αυτά είναι τα τρία στοιχεία – κλειδιά για ασφαλή χειμερινή οδήγηση. Ο χειμώνας είναι γεμάτος προκλήσεις για τους οδηγούς.  Οδηγείται σύμφωνα με τις συνθήκες του αυτοκινητόδρομου και του καιρού, που μπορούν να είναι απρόβλεπτες.

Η ασφάλεια είναι κορυφαία προτεραιότητα

 

Η χειμερινή οδήγηση έχει επί πλέον απαιτήσεις και από το όχημά σας και από τις ικανότητές σας στην οδήγηση. Έτσι, βεβαιωθείτε ότι είστε καλά προετοιμασμένος για τις χειμερινές συνθήκες.

Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε Χειμερινά Ελαστικά

 

Τα χειμερινά ελαστικά αναβαθμίζουν την ασφάλεια στην οδήγηση, παρέχοντας καλύτερη ελκτικότητα , φρενάρισμα και χειρισμό σε συνθήκες παγετού, χιονιού, χιονιού και λάσπης, και κυρίως σε συνθήκες πάγου. Η τοποθέτηση τεσσάρων χειμερινών ελαστικών παρέχει μεγαλύτερο έλεγχο και σταθερότητα.

Να έχετε συνείδηση των ορίων σας καθώς και των ορίων των άλλων οδηγών

 

Παραμείνετε εστιασμένος στο περιβάλλον σας. Προσαρμόστε την ταχύτητά σας στις υπάρχουσες συνθήκες και κρατήστε απόσταση ασφαλείας ανάμεσα σ’ εσάς και στα προπορευόμενα οχήματα. Αποφύγετε τις καταστάσεις όπου θα πρέπει ν’ αναγκαστείτε να φρενάρετε απότομα πάνω σε μιαν ολισθηρή επιφάνεια.

Φρενάρισμα

 

Είναι ουσιώδες να προβλέπετε το φρενάρισμα διατηρώντας την αναγκαία απόσταση φρεναρίσματος.

Αποφύγετε να φρενάρετε απότομα και να κινήστε με υψηλές ταχύτητες.

Μην κάνετε απότομες κινήσεις και αποφεύγετε να επιταχύνετε πολύ απότομα  (η επιτάχυνση θα πρέπει να είναι σταδιακή και ελαφρά).

Προσπαθήστε να φρενάρετε σταδιακά σταματώντας το κλείδωμα των τροχών.

Εάν οι τροχοί κλειδώσουν, το όχημα θα γλιστρήσει και θα βρεθεί εκτός ελέγχου.

Εάν συμβεί αυτό, αφήστε το πετάλι του φρένου, για να ανακτήσετε ελκτικότητα , και κατόπιν χρησιμοποιήστε το σταμάτημα της μηχανής εναλλάξ με το πετάλι του φρένου.

Για να αποδυναμώσετε τον κίνδυνο ολίσθησης όταν ανεβαίνετε ανήφορο, βάλτε μεγαλύτερη ταχύτητα από εκείνη που θα βάζατε με στεγνό καιρό.

Ανοίγοντας δρόμο

 

Για να αποφύγετε τον κίνδυνο της ολίσθησης στο πλάι ενώ ανοίγετε δρόμο στο χιόνι, είναι σημαντικό να επιταχύνετε πολύ βαθμιαία..

Εάν οι τροχοί γλιστρούν, βάλτε την επόμενη ταχύτητα για να αυξήσετε την ισχύ που μεταδίδεται στους τροχούς. Τότε θα μπορείτε να ανοίξετε δρόμο καθαρά.

Στροφές

 

Πριν αρχίσετε να παίρνετε μια στροφή, επιβραδύνετε στην ευθεία. Για να αποφύγετε το γλίστρημα των ελαστικών και την απώλεια ελέγχου ενώ θα παίρνετε τη στροφή, χειριστείτε το τιμόνι με μια σταθερή, ρέουσα κίνηση. Διατηρήστε αργή και σταθερή ταχύτητα.

Απώλεια ελέγχου στους εμπρός τροχούς

 

Για να ανακτήσετε πρόσφυση εάν έχετε χάσει τον έλεγχο του τιμονιού στο εμπρός σύστημα, μειώστε την ταχύτητά σας αφήνοντας το πόδι σας από το γκάζι.  Εάν είναι ανάγκη, πιέστε ελαφρά το φρένο, χωρίς να κλειδώσετε τους τροχούς.

Απώλεια ελέγχου στους πίσω τροχούς

 

Αν το αυτοκίνητο χάσει πρόσφυση στο πίσω μέρος (αλλά έχει ακόμη πρόσφυση εμπρός), σε ένα όχημα που έχει την κίνηση μπροστά, επιταχύνετε μαλακά για να ανακτήσετε ισορροπία.

Σε όχημα που έχει την κίνηση πίσω, αφήστε μαλακά το πόδι σας από το γκάζι μέχρι να ανακτήσουν την πρόσφυσή τους οι πίσω τροχοί.

Τότε, επιταχύνετε απαλά και πάλι, για να διατηρήσετε την ταχύτητά σας.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φρενάρετε, καθώς αυτό θα κάνει εντονότερη την ανισορροπία πίσω.